De Kotroute van Eveline Roels (Huset)

Eveline Roels maakte haar droom waar en startte haar eigen kunstcafé en galerij. Huset is Zweeds voor het huis. Een huis waar plaats is voor vriendschap, gezelligheid, kunst, creativiteit en inspiratie. Huset organiseert samen met kunstenaars en enthousiastelingen tentoonstellingen, muziekavonden en evenementen in een huiselijke sfeer. Eigenlijk een typische Kotroute-aanpak…

 

Als je kunst/cultuur wilt opsnuiven in Gent, naar waar trek je dan?

Gent is een toplocatie wat betreft kunst en cultuur. Naast onze musea zijn er veel off-spaces die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Zij steken ook veel energie in het promoten en tonen van jonge kunstenaars! Ik denk aan zwart wild, NVT galerie, Gouvernement, These Things Take Time, Dok, enz… OFFoff cinema is ook een super locatie om naar experimentele films te gaan kijken! Dan zijn er nog initiatieven zoals de museumnacht en Tumult In Gent. Waarschijnlijk is er op dit moment, ergens in Gent, een nieuwe plek zich aan het ontpoppen als een kunstparadijsje.

 

Huset organiseert soms ook expo’s. Kun je tentoonstellingen in een gezellig café vergelijken met De Kotroute?

Ons café is eigenlijk meer een huiskamer/salon dan een café. Het is er dus heel huiselijk. Voor veel van onze vaste klanten is het een beetje thuiskomen. Een kot is voor veel studenten ook meer dan gewoon een kamer. Het is een werkplek, rustplek, slaapplek en dus een beetje een tweede thuis. In die zin is kunst op kot héél gelijkend met onze tentoonstellingen. Het toont kunst op een laagdrempelige, gezellige manier. Geen grote witte muren, geen afstand tussen kijker en kunst. Het is een andere manier van kunst beleven en dat vind ik persoonlijk zeer aangenaam. Op zich is dat héél interessant: wat een ruimte, plaats of moment kan doen met de kijk op een kunstwerk.

 

Denk je dat kunst buiten de museummuren meer mogelijkheden biedt voor een creatieveling?

Je kan een héél ander publiek bereiken buiten de museummuren. Je bent ook veel toegankelijker als kunstenaar. Een museum is een instituut. Je kan daar niet zomaar even je zin gaan doen. Alles wat je daar ziet is af, zelfzeker en er bonk op. Maar zo werkt het niet altijd. Soms moet je de kans krijgen om iets onaf te tonen, om het proces te tonen of een regelrechte mislukking zelfs. In het maken van kunst gebeurt zoveel langs de zijkant, of onverwacht. Die zaken moeten ook getoond worden. Een museum is daar niet altijd de beste plaats voor.

 

Zou je als student zelf deelgenomen hebben aan De Kotroute?

Op kot ben ik nooit gegaan aangezien ik in Gent woon en er ook gestudeerd heb. Maar als kunstenaar zou ik zeker meegedaan hebben aan De Kotroute. Ik heb een master beeldende kunsten en nu ik er achteraf op terugkijk was ik veel te timide. Het naar buiten komen met eigen werk is soms héél moeilijk. Je moet zelfzeker zijn en soms heb je gewoon initiatieven nodig die je daarbij helpen. De Kotroute zorgt voor een lage drempel, zowel bij de bezoekers als bij de kunstenaars. Als bezoeker moet je geen kunstkenner zijn, en als kunstenaar moet je niet direct je meesterwerk tonen.

 

Welke locatie/artiest wil jij zeker niet missen op De Kotroute Gent?

Ik wil zeker het werk van Joëlle Dubois en Sidney Aelbrecht zien. Beide hebben ze in Huset ook al werk getoond en het is super tof en goed werk. Het is jong, kleurrijk, grappig en gewoon goed! Ze hebben beiden een kritische maar humoristische kijk op de wereld en dat bewonder ik enorm. Om dat dan in een werk te vertalen bewijst gewoon hun talent!

 

Bedankt! Voor een flinke portie kunst zien we je dus op De Kotroute, of in Huset natuurlijk.

Wie jong creatief geweld wil zien: De Kotroute wordt in 2015 georganiseerd in Gent (op 25/11) en in Mechelen (op 26/11). Locaties, reservaties en andere info vindt je hier!