De Kotroute van Heleen De Grande

Heleen heeft een master Kunstwetenschappen op zak maar omdat ‘zelfstandige kunstwetenschapper’ geen knelpuntberoep bleek te zijn, doet ze er momenteel nog een master Cultuurmanagement bovenop. Als redactielid van Museumtoeren wijst ze je graag de weg naar De Kotroute in Mechelen!

 

In het kader van Museumtoeren bezoek je vaak musea. Welk Mechels museum is volgens jou een must-see?

Stiekem moet ik toegeven dat vele Mechelse musea ook voor mij nog onbekend terrein zijn. Al staan Kazerne Dossin en het Hof van Busleyden hoog op mijn to-do-lijst. Het eerste omwille van zijn boeiende maar wrede geschiedenis als Belgisch verzamelkamp van joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien worden hier af en toe ook interessante tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. En ten tweede kijk ik ook uit naar het volledig gerestaureerde stadsmuseum Hof van Busleyden. Gegarandeerd boeiend voor zij die net als mij totaal niets afweten van de Mechelse geschiedenis. Uit pure nostalgie kan ik ook Technopolis niet vergeten vermelden. Niet dat ik zo’n technisch wonder ben, maar die fietstocht op een kabel wil ik ooit wel nog eens trotseren.

 

Wat maakt De Kotroute volgens jou zo uniek?

Twee jaar terug ontdekte ik De Kotroute in Gent. Het concert van de Gentse band Woolf onder de tl-lampen van een gemeenschappelijke kotkeuken blijft me nog steeds bij. Vooral de intieme sfeer van het krappe kot gaf het concert net dat tikkeltje extra. Mensen zaten in kleermakerszit te genieten op nog geen meter van de band. Alsof je aan de keukentafel gezellig wat zit te drinken met de artiesten. Het kot was toen ook letterlijk té klein. Het werd aanschuiven om een glimp van hen op te vangen. Dat maakt De Kotroute net zo tof. Onbekend talent ontmoeten op onverwachte, maar voor studenten toch vertrouwde locaties. Elk kot verrast je ook met iets anders.

 

Is De Kotroute ook leuk om te bezoeken voor iemand die niet zo thuis is in de kunstwereld?

Zeker en vast. Het maakt het volgens mij voor sommige jongeren zelfs een pak makkelijker om in aanraking te komen met onbekende kunstenaars dan bij een normaal museumbezoek. De kotdrempel ligt nu net voor vele studenten iets lager dan dat van het museum. De Kotroute is ook heel ongedwongen. Je hebt als bezoeker maar zo’n 4 vierkante meter om je kritische blik op los te laten. Spreekt de tentoongestelde kunst je op een bepaalde plaats toch niet zo aan? Geen probleem, je verlaat het kot en trekt verder op zoek naar iets dat je wel verbluft.

 

Wie wil je zeker aan het werk zien op De Kotroute?

Zelf ben ik wel benieuwd naar het werk van grafisch ontwerpster Inne Goossens. Het lijkt me boeiend hoe zij de typische vormgeving van een krant, bijsluiter, handleiding en landkaart omwisselt. Zo wil ze ons een nieuwe kijk bieden op oude analoge media. Banaal of net geniaal, ik ben er nog niet uit, daarom wil ik het graag in levende lijve zien. Op muzikaal vlak kijk ik vooral uit naar een huiskamerconcert, nuja, kotkamerconcert dan maar, van Midwinter. Niets wereldschokkends aan hun eigen genre omschrijving van deze 5-koppige band, – “ergens tussen alternatieve pop/rock en singer-song- writer” – maar boterhammen met choco blijven ook elke ochtend smaken. En Midwinter is zo eentje waar je on repeat naar luistert terwijl je aan het wegdromen geraakt.

 

Zien we je dan ook losgaan op de afterparty?

De kans is groot dat ik de afterparty in Mechelen oversla en wat vroeger uit Mechelen huiswaarts keer. Wat platte rust na de gegarandeerd knallende afterparty van de Kotroute Gent de avond ervoor zal geen overbodige luxe zijn!

 

Bedankt en tot de 26ste!

 

De Kotroute wordt in 2015 georganiseerd in Gent (op 25/11) en in Mechelen (op 26/11). Klik hier voor alle info over De Kotroute 2015!