De Kotroute van Stoomboot

Niels Boutsen is de muzikale kapitein van Stoomboot. Hij zingt over wat hem bezig houdt – en dat is veelal de liefde in al zijn facetten. Hij won als jongste winnaar ooit de beruchte tweejaarlijkse Nekkawedstrijd en liet begin 2014 zijn enthousiast onthaald debuutschijfje uitvaren. Zijn soms vertederende, soms ludieke kleinkunst brachten hem (en zijn band) het afgelopen jaar langs ettelijke Vlaamse theaterzalen en culturele centra. En in het verleden ook langs De Kotroute

 

Kun jij je een beetje inleven in de wereld van creatieve (kot-)studenten?

Ik zat zelf in Leuven op kot. Eerst waren mijn buren een beetje kwaad omdat ik op de meest onmogelijke uren kabaal begon te maken maar na verloop van tijd werden ze me gewoon. En dat ik hen af en toe gratis tickets toeschoof, hielp ook een beetje. Ondertussen sta ik aan de vooravond van een tweede plaat (Storm, die op 6/12 uitkomt) maar in het begin was Stoomboot gewoon een typisch studentikoos kot-tijdverdrijf.

 

In 2013 nam je zelf deel aan De Kotroute Leuven. Hoe was dat voor jou?

Ik ben dus muziek beginnen maken op mijn eigen kot. In het begin had ik gewoon geen zin om uit te gaan en in de plaats daarvan nam ik een gitaar vast. Dat werd dan later Stoomboot en ik ben heel blij dat dat mijn kot-proporties heeft doorbroken. Toen ik op De Kotroute speelde, was dat een bijzondere ervaring omdat ik opeens met mijn gitaar in iemand anders’ kot zat. En daarenboven waren er nog mensen bij ook. Dat was even schrikken.

 

Dat kunnen we geloven! Wat vind jij het tofste aan De Kotroute?

Er is geen plaats voor gezever. Weet je, je zit daar met je gitaar voor het publiek en je brengt wat je op je eigen slaapkamer in elkaar hebt gestoken. Meer puur wordt het niet. Het heeft daardoor iets bijzonder authentiek.

 

Welke muzikant wil je zeker aan het werk zien op De Kotroute in Gent?

Vloedt! Ik ken Maria-Laura en vooral Sam van onderweg. We namen vaak deel aan dezelfde muziekwedstrijden (steeds in andere formaties) waardoor onze paden steeds kruisten. Ik ben ongelooflijke fan van wat ze in het Nederlands doen. Als ik hen hoor, word ik stil en dat is nu net wat ik zelf wil bereiken als ik op een podium sta.

 

Welke kunstenaar wil je niet missen?

Ik ben bijzonder benieuwd naar het werk van Joëlle Dubois. Zelf ben ik nogal verknocht aan mijn smartphone en sociale media. Op het pijnlijke af. Ik ben mezelf daarvan bewust, maar het is altijd fijn om door iemands kunst met je neus op de feiten gedrukt te worden.

 

Juist… Merci voor het interview en succes met je nieuwe plaat!

 
De Kotroute wordt in 2015 georganiseerd in Gent (op 25/11) en in Mechelen (op 26/11). Wie meer wil weten over dit zeverloze kunstenparcours a.k.a. De Kotroute vindt hier meer info!