MuseumSound(s)

AmuseeVous & Musica maakten samen met zes jonge kunstenaars de soundtrack bij Museumnacht Antwerpen 2015!

 

In het kader van de jaarlijkse hoogmis van de Antwerpse musea, die tijdens deze elfde editie zo’n 10.000 bezoekers lokte en traditiegetrouw de eerste zaterdag van augustus plaatsvond, lanceerden AmuseeVous & Musica het project MuseumSound(s). We experimenteerden met de akoestische identiteit in en rond enkele musea en creëerden soundscapes, geluidsinterventies, klankguerilla’s,…die het erfgoed boetseerden tot klankkunstwerken. De musea zijn niet bepaald van de minsten: we gaan aan de slag in het Museum Plantin-Moretus, Rockoxhuis, Maagdenhuismuseum, MAS, M HKA en FOMU.

Doel van MuseumSound(s) was de bezoekers van Museumnacht kunst ook auditief te laten ervaren en de musea als het ware hoorbaar te maken! Omdat we kozen voor een mix van horen en zien mikten we op toegankelijke audiocreaties voor een breed maar vooral jong publiek. Bijna alles kon een inspiratiebron zijn: een omgeving, een verhaal, een object, een beeld, etc. De uitwerking van de concepten gebeurt in samenspraak met de specifieke musea.

Om 19u30 gingen we van start met een heuse klankguerilla op het lichtschip Westhinder bij het MAS. Vanaf 20u00 konden de bezoekers hun oren en ogen de kost geven in de zes deelnemende musea. Alle soundscapes kan je nog steeds beluisteren op de Klankatlas.

De deelnemers

Museum Plantin Moretus: Hans de Wit
Rockoxhuis: Anne Verbeure
MAS: Felix De Braeckeleer
FOMU: Vigdis Elst
M HKA: Pieter Van de Walle
Maagdenhuismuseum: Jasper Flikschuh

 

Musica is een impulscentrum voor muziek. Centraal staat een grote fascinatie voor klank – geluid dat bewust wordt opgewekt en gemanipuleerd. Onbevangen en nieuwsgierig verkent de organisatie klank in al zijn verschijningsvormen. Musica wil muziek (her)ontdekken uit alle periodes, uit alle contexten en uit alle contreien. Je kent Musica wellicht van hun projecten Klankatlas of Atelier de Stad Hasselt-Genk!

Trajectcoaches:

Jeroen Uyttendaele (°1981) is een kunstenaar die meestal met geluid werkt en daarbij de relatie tussen geluid en materie, licht, tijd en de waarnemer onderzoekt. Dit vertaalt zich in de ontwikkeling van audiovisuele instrumenten, installaties en geluidscomposities. Jeroen gebruikt vaak basiseigenschappen van technologie, zoals elektriciteit, metaal, geleidende materialen, als voornaamste middelen voor expressie.

Jacob Vanneste (°1990) is een muzikant en componist die in Brussel woont. Als percussionist voert hij voornamelijk hedendaags werk uit, met een specifieke focus op elektronica. Vanneste doceert elektronische muziek, experimentele muziek, percussie en media in een aantal Belgische muziekacademies en geeft workshops rond soundscaping en percussie.